A YouTube alkotója, az Airrack végigvezeti a nézőket a YouTube Kultúra és Trendek Jelentésén, új kutatásokat, YouTube-adatokat és alkotói interjúkat fedez fel, feltárja a rajongói trendeket és a technológiai fejlesztéseket, amelyek a tartalomkészítés és -fogyasztás kulturális eltolódását segítik elő.

RuiCovery sok más alkotóra hasonlít, akik feldolgozásokat töltenek fel a YouTube-ra. Egy lényeges különbség azonban megkülönbözteti őt: Ruit egy olyan színész játssza, akinek mesterséges intelligenciájú arcát a szöuli székhelyű Dob Studio IT startup tervezte.

Rui sikere a technológia, a kreativitás és a kultúra jelentős változásának pillanata – és a mesterséges intelligencia ennek csak egy része. A váltás az alkalmi alkotókat és a fejlett technikai tudással rendelkezőket egyaránt szolgálja, így több kreatív lehetőség és új módok nyílnak a közönség számára, hogy elkötelezzék magukat a nézett tartalommal.

Hogy jobban megértsük a videókészítés és -fogyasztás változó környezetét, több száz videótrendet vizsgáltunk meg, beszélgettünk alkotókkal és szakértőkkel, valamint felméréseket végeztünk 14 országban. A közönség alkotókká válásától kezdve az olyan eszközök használatáig, mint a többnyelvű hang, a feliratozás és az újrakeverés, hogy új történetmesélési technikákat találjanak ki, számos módja van a videótrendek fejlődésének.

Az így elkészült 2023-as YouTube Kultúra és Trendek Jelentés segíteni fog a marketingeseknek abban, hogy megértsék, hol tart ma a videokultúra, merre tart, és hogyan lehet nyerni ebben az új digitális környezetben.


1. videótrend: a Z generáció elmossa a határvonalat az alkotó és a közönség között

Az online rajongói közösségek felemelkedése hatalmas hatással volt a popkultúrára. 2023-ban a fejlett technológiai eszközök elérhetőségének köszönhetően a rajongóknak minden eddiginél aktívabb szerepük van a kultúra alakításában. A rajongók rétegzettebbek, és nem csak az változik meg, hogy az emberek hogyan élik meg a videókultúrát és hogyan vesznek részt benne, hanem az is, hogy hogyan érzékelik szerepüket. Az Ipsos által 14 országban végzett felmérés arról számolt be, hogy a Z generáció 41%-a videotartalom-készítőként írja le magát. A mémkészítőktől a kommentátorokon át a hivatásos rajongókig, akiknek elkötelezett követői vannak, a Z Generációnak példátlan lehetőségük van arra, hogy befolyásolják, mit szeretnek. És ez nem csak a Z generációról szól: az összes válaszadó 40%-a (18 és 44 év közötti online) videotartalom-készítőként írta le magát.1

A 17 éves Kane Parsons filmrendező a saját bőrén tapasztalta meg ezt, amikor annyi más YouTube-alkotó végigfutotta és elemezte rövidfilmjét, a The Backrooms-t – az egyik olyan messzire ment, hogy Minecraftban újraalkotta –, hogy az eredeti filmet több mint 49 millióan nézték meg, és a legjobb lett. felkapott YouTube-videó. Az A24, az Oscar-díjas „Moonlight” és az HBO „Euphoria” című filmje mögött álló produkciós cég felfigyelt a közelgő nagyvásznú rendezői debütálására.

Ezzel szemben a jelentősebb iparági pillanatok lehetőséget jelenthetnek a kommentátorok és a szakmai rajongók számára, hogy hozzájáruljanak eredeti nézőpontjukhoz. Vegyünk egy divatkritikust, aki a Met Gálát közvetíti. A mélyreható szakértelem és az eredeti nézőpontok segítségével az alkotók sok rajongót vonzanak magukhoz, akik mélyebb merülésekre vágynak: a megkérdezettek 54%-a szívesebben nézi az alkotókat, akik egy jelentős eseményt (például az Oscar- vagy a Grammy-díjátadót) lebontják, nem pedig magát az eseményt.3

A márkák általában profitálnak a rajongói közösségekből is. Rajongó-alkotók százai keresték fel a YouTube-ot, hogy közzétegyék saját riffeiket a Burger King „Whopper, Whopper” hirdetésében. A mémek és remixek több mint 100 millió megtekintést eredményeztek a dalhoz kapcsolódó YouTube-videókon2, ami még hat hónappal a hirdetés megjelenése után is erős volt.


2. videótrend: A több formátum több utat jelent az áttöréshez

Akár tétlenül görget a mobileszközön, nézi a FIFA World Cup élő közvetítését, vagy hallgat egy kedvenc podcastot munkába menet, a mai közönség szeretné – és elvárja is –, hogy személyre szabhassa a megtekintési élményt. Valójában a válaszadók 68%-a (18 és 44 év közötti online) azt állítja, hogy szereti azt a kényelmet, hogy különböző videóformátumokat nézhet egyetlen platformon3. A többformátumú létrehozás rugalmassága lehetővé teszi a nézők számára, hogy követhessék kedvenceiket a képernyőről a másikra. képernyő. Most azt látjuk, hogy a márkák és az alkotók kihasználják a trend előnyeit.

A két vagy több videóformátumot használó kampányok nagyobb valószínűséggel tapasztalták a hirdetés felidézését és a márkaismertség növekedését, mint a csak egyet használó kampányok.

A fitnesz alkotója, Cassey Ho 8,6 millió feliratkozóból álló közösséget épített fel YouTube-csatornáján, a Blogilatesen edzési rutinok, futási tippek, pilatesvideók és egyebek megosztásával. Tavaly tartalmait a Shorts-ra állította át, ezzel a formátummal személyesebb, a kulisszák mögé pillantva athleisure márkájára.

Ho, aki 2009-ben indította el csatornáját, élete megtekintéseinek több mint felét szerezte meg a Shorts-stratégia 2022 eleji elfogadása óta4. A kutatások azt mutatják, hogy nem ő az egyetlen, aki lát eredményeket: a megkérdezettek 90%-a azt mondta, hogy nézett már egy bizonyos tartalmat. alkotó vagy előadó különböző formátumokban (például rövid formában, hosszú formában, podcastokban, élő közvetítésekben) az elmúlt 12 hónapban.

Ez a viselkedésbeli változás nagyszerű hír a márkák számára, amelyek immár több módon jelenhetnek meg az összes képernyőn és formátumban, ahol az emberek nézik. A Google mesterséges intelligencia által vezérelt hirdetési kampányok a YouTube-on, például a videoelérési kampányok, segítenek a marketingeseknek videóhirdetés-formátumok keverékének létrehozásában, hogy több nézőt érjenek el, és jobb, költséghatékonyabb eredményeket érjenek el. Valójában a két vagy több videóformátumot használó kampányok nagyobb valószínűséggel tapasztalták a hirdetés felidézését és a márkaismertség növekedését, mint a csak egyet használó kampányok5.


3. videótrend: Az alkotóknak köszönhetően széles közönség melegszik fel a mesterséges intelligencia iránt

A mesterséges intelligencia eszközök demokratizálják a videógyártást, csökkentve az időt, a képzést és a költségeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az alkotók megvalósítsák elképzeléseiket. Nézze csak meg a Corridor Crew csatornát, amely mesterséges intelligencia segítségével olyan technikát hozott létre és nyílt forráskódú, amely könnyedén animál bármilyen képet.

Az innovációs képességet a felhasználók kezébe adni azt jelenti, hogy minden eddiginél nagyobb sebességgel valósítanak meg összetettebb ötleteket, lehetővé téve az egymással való beszélgetés pillanatait. Ezek a beszélgetések abban nyilvánulnak meg, ahogyan a rajongók mesterséges intelligenciát használnak olyan mashupok létrehozására, amelyek újragondolják és ünneplik kedvenc kulturális próbaköveiket, például Wes Anderson rendező ikonikus stílusát alkalmazva a szeretett sci-fi fantasy franchise-okon. A közönség fogékony ezekre a kreatív kísérletekre: 60%-uk egyetért azzal, hogy nyitott az olyan alkotók tartalmának megtekintésére, akik mesterséges intelligenciát használnak a tartalom létrehozásához6.

A mesterséges intelligencia (AI) által generált pillanatok visszhangot keltenek, mert az alkotók egyedi szempontjaikat alkalmazva életre keltik nézőik elképzeléseit. Egyesek számára ez azt jelentheti, hogy a technológiához kell fordulni kreatív ösztönzésekért, például egy sminkelési rutin követését. A zeneművészek számára ez azt jelentheti, hogy saját hangsávjukhoz látványelemeket készítenek, lehetővé téve a rajongók számára, hogy új módon tapasztalják meg munkájukat. Ezek az innovatív használati esetek sablonként szolgálnak az AI eszközök jövőbeni felhasználásához, és segítenek tisztázni őket a szélesebb közönség számára. 2023-ban eddig több mint 1,7 milliárdan nézték meg a YouTube-videókat a generatív AI eszközökről7.

A mesterséges intelligencia által generált avatarokkal rendelkező alkotóktól a rajongói részvétel által vezérelt pillanatokig a videokultúra egy még demokratikusabb környezet felé halad. És gyorsan halad. A nézők körében nagyobb az étvágy az érdekes és borítékolható munkák iránt, és több módja van annak, hogy ezt a munkát minden eszközről elérhetővé tegyék számukra – még a nyelvi korlátokon is. Kevesebb lépéssel az induláshoz, és több helyszínt biztosítanak az együttműködéshez, az alkotóknak, a közönségnek és a márkáknak több lehetőségük nyílik az interakcióra, így alakítva a digitális videózás jövőjét.


// Forrásjegyzék:

  1. Google/Ipsos, YouTube Trends Survey, Global (AU, BR, CA, EG, FR, DE, IN, ID, JP, KR, MX, SA, U.K., U.S.), n=25,892, online adults, age 18–44, May 2023. ↩︎
  2. YouTube Data, Global, Jan. 15, 2023–April 12, 2023. ↩︎
  3. Google/Ipsos, U.S., Ipsos YouTube Trend Survey, n=1,872. Q: To what extent do you agree or disagree with the following statements relating to online creators? Agree that they like the convenience of being able to watch different video formats all on one platform (e.g., TikTok, YouTube, Instagram), May 2023. ↩︎
  4. YouTube Data, Global, June 13, 2009–May 30, 2023. ↩︎
  5. Google Ads, 38K+ campaigns measuring ad recall lift and 29K campaigns measuring awareness lift, Jan. 1, 2020–Dec. 31, 2021.
    ↩︎
  6. Google/Ipsos, YouTube Trends Survey, Global (AU, BR, CA, EG, FR, DE, IN, ID, JP, KR, MX, SA, U.K., U.S.), n=25,892 online adults, age 18–44, May 2023. ↩︎
  7. YYouTube Internal Data, Global, videos related to ChatGPT, GPT-4, Midjourney, Dall-E, Dall-E 2, D-ID, ElevenLabs, or videos with the following keywords in the title: “voice.ai,” “dall-e,” “midjourney,” “gpt-4,” “elevenlabs,” “so vits svc,” “softvc vits,” “uberduck,” “musiclm,” “kaiber,” “amper,” “lensa,” “runway gen-1,” “runway gen-2,” “stanford alpaca,” “adobe firefly,” “autogpt,” “stable diffusion.” Jan. 1, 2023–May 27, 2023. ↩︎